Terug naar overzicht
Blog

Gaan we met onze datacenters ooit tegen limieten aanlopen?

De technologische ontwikkelingen gaan snel, met als absolute koploper de stormachtige opkomst van AI. Dat roept vragen op over de capaciteit van de datacenters waar al die data moet worden verwerkt en opgeslagen.
Door: Ewald Lucas
Datacenters

Het is geen toeval dat grote internationale aanbieders als Google, Amazon en Microsoft overal ter wereld zogenaamde ‘hyperscale’ datacenters bouwen – en zelfs plannen maken om die van stroom te voorzien met eigen mini-kerncentrales. Op grond van dit soort ontwikkelingen zou je kunnen vermoeden dat partijen als Previder tegen een limiet gaan aanlopen. Die zorg wil ik direct wegnemen: dat is niet het geval.

Genoeg fysieke capaciteit

Previder is ooit gestart als een lokale aanbieder in Hengelo, maar inmiddels hebben we meerdere vestigingen in Nederland. Onze datacenters zijn nog lang niet vol, en door overnames blijven we onze capaciteit uitbreiden. Daarbij zorgt de voortschrijdende technologie voor steeds meer rekenkracht per vierkante meter. Kijk alleen maar naar je eigen smartphone: die heeft waarschijnlijk honderden keren meer rekenkracht dan een pc uit de jaren ’90, en dat met een veel kleiner apparaat. Zo blijft ook de capaciteit per rack in een datacenter groeien. Bovendien maken chipfabrikanten hun chips steeds slimmer, zodat ze met minder rekenkracht toch dezelfde prestaties kunnen leveren.

Meer doen met minder mensen

Een limiet die misschien nog eerder in zicht zou komen dan de fysieke, is de capaciteit aan ‘handjes’. Goede medewerkers zijn schaars, zeker in onze branche. Gelukkig hebben we steeds meer slimme oplossingen om handmatig werk weg te automatiseren. Zo hebben we onlangs bij een klant een compleet nieuwe omgeving uitgerold. Dat was een klus die voorheen een week in beslag nam, met veel manuren. Nu hebben we de hele migratie vooraf in een script gegoten met behulp van Kubernetes. Die werkwijze zorgde ervoor dat de nieuwe omgeving binnen een uur up & running was. Een bijkomend voordeel van deze benadering is dat we kwaliteit borgen door de factor van menselijk falen te minimaliseren.

Een andere manier om zo effectief mogelijk om te gaan met de beschikbare mensen en middelen is het standaardiseren van onze oplossingen en werkwijzen. Dat geeft ons bijvoorbeeld de flexibiliteit om al onze medewerkers in te zetten op projecten, ongeacht op welke vestiging ze werken. En net als automatisering zorgt standaardisatie ervoor dat we altijd dezelfde betrouwbare kwaliteit leveren. Verder bieden we onze klanten steeds vaker een self service-portal waarmee ze veel acties eenvoudig zelf kunnen uitvoeren, zonder inzet van onze medewerkers. En AI kan ons ook helpen met hetzelfde aantal mensen meer werk te verzetten, door bijvoorbeeld systemen te monitoren en met behulp van geavanceerde chatbots vragen van klanten adequaat te beantwoorden.

Onze datacenters

Wordt de stroomvoorziening dan een probleem?

Een belangrijke factor waar eveneens grenzen aan zijn, is de stroomvoorziening. In een stad als Amsterdam begint dat al een probleem te worden. Door overbelaste infrastructuur kunnen datacenters daar vaak niet genoeg stroom afnemen om hun complete capaciteit aan racks te gebruiken. Dit issue speelt bij ons gelukkig niet. Sterker nog: prognoses laten zien dat er voor de komende periode nog genoeg groei mogelijk is.

Innovatieve oplossingen voor koeling

De toenemende rekenkracht van computers zorgt voor steeds meer warmte in datacenters. Previder anticipeert daarop door bijvoorbeeld ook faciliteiten te bieden voor waterkoeling in plaats van koeling met lucht. Daarnaast komen we met innovatieve oplossingen. Zo hebben we in Hengelo een samenwerking met NX Filtration, een van onze ‘buurbedrijven’. Vanuit ons datacenter sturen wij via een gesloten systeem vloeistof met een temperatuur van 24 graden naar NX Filtration, waar hij wordt gebruikt voor verwarming. Vervolgens stuurt NX Filtration de tot 12 graden afgekoelde vloeistof retour naar Previder, waar wij hem weer gebruiken om de serverruimten te koelen.

Oplossingen met toekomst

Om nog even terug te komen op de vraag in de titel van dit blog: over het eventueel bereiken van limieten hoef je je bij Previder geen zorgen te maken. Natuurlijk, er zijn uitdagingen, maar wij zorgen voor effectieve oplossingen met toekomst. Dat we dat kunnen, komt ook doordat we een sterk groeiende organisatie zijn met inmiddels zo’n 700 medewerkers. Ons volume geeft ons de power om te investeren en mee te gaan met de techniek. Kortom, je kunt je kroonjuwelen met een gerust hart aan ons toevertrouwen.

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe Previder als IT-partner jouw bedrijf of organisatie verder kan helpen, vandaag en morgen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.